Ana sayfa Avrupa Finlandiya

Helsinki’de Tadına Bakılması Gereken 5 Lezzet

0
PAYLAŞ

Helsinki’de ne yenir diye düşünürken öyle Türk mutfağında alıştığınız zeytinyağlılar, börekler, bol şerbetli tatlılar hayal etmeyin çünkü Helsinki’de tadabileceğiniz yemek ve tatlı çeşitleri bir Türk, İtalyan ya da Fransız mutfağıyla kıyas edilemeyecek kadar sınırlı. Tabi çeşidin sınırlı olması oraya gittiğinizde aç kalacağınız anlamına gelmiyor o yüzden hemen vah tüh demeye başlamayın. Baltık Denizi kıyılarında yer aldığı için soğuk deniz balıkları ve deniz mahsulleri bakımından bir hayli zengin olan bu şehirde, av hayvanlarının etleriyle hazırlanan bol yağlı et yemeklerini de yiyebilirsiniz. Finlandiya’nın en çok turist çeken şehirlerinden biri olan Helsinki’ye gittiğinizde, tadına bakmanız gereken harika tatları daha detaylı öğrenmek istiyorsanız listeye göz atabilirsiniz.

Helsinki’de Tadına Bakılması Gereken 5 Lezzet

1. Ren geyiği sote

Geyik-Eti-Fin

Geleneksel Fin yemekleri arasında en sevilen tatlardan biri olan Ren geyiği sote, yerel halk arasında Poro ismiyle biliniyor. Ren geyiği etine alışık olmayanlar ilk duyduklarında bu yemeği yadırgasalar da tadına baktıktan sonra neden daha önce Ren geyiği yememişim diye hayıflanıyor. Siz de oraya kadar gitmişken bu nefis yemeği denemeyi şansını kaçırmayın.

2. Somon ve Ringa balığı

Fin-Somon

Tütsüleme, kaynatma, kızartma, tuzlama gibi birbirinden farklı pişirme yöntemleriyle hazırlanan Somon ve Ringa balığı, Helsinki sofralarının sevilen tatlarından. Özellikle somon balığını tütsülenmiş haliyle sabah kahvaltılarında bile görebilirsiniz. Eğer balık ve deniz mahsullerini tüketmeyi seviyorsanız bu şehir sizin için harika bir yemek durağı olabilir.

3. Hernekeitto

Fin-Hernekeitto

Her ne kadar ismi çok farklı dursa da Hernekeitto hepimizin bildiği bezelye çorbasının Fin versiyonu. Balık ya da et yemeği yemek istemeyenler için kurtarıcı olan bu bezelye çorbası hem besleyici olması hem de enfes tadıyla karnı acıkanlar için doğru bir tercih olabilir. Siz de bir kaşık alıp Hernekeitto çorbasının tadına bakmalısınız.

4. Kalakukko

Fin-Kalakukko

Yerel tatlar denemekten hoşlananlar için bir diğer yemek alternatifi de Kalakukko. Balık ve domuz etinin çavdar ekmeğine doldurulmasıyla hazırlanan bu yemek alışık olmayanlar için biraz yağlı gelebilir o nedenle sipariş verirken porsiyonu fazla büyük söylememekte yarar var.

5. Geleneksel Fin sosisi

Fin-Sosisi

Geleneksel Fin sosisi, Helsinki’de tadabileceğiniz hafif ve doyurucu atıştırmalıklardan biri. Yerel ismi Makkara olan bu yiyecek ‘Fin erkeğinin sebzesi’ olarak nitelendiriliyor. Helsinki’de hemen hemen tüm restoran ve kafelerde bulabileceğiniz bu yiyecek kolay hazırlanıyor olması nedeniyle oldukça popüler.

Helsinki’ye gittiğinizde bu yemeklerin yanı sıra peynirli ekmek (Leipajuusto), köfte (Lihapullat), Ringa balığı turşusu, balık etli börek (Kalakukko), un çorbası (Klimppisoppa), Siyah sosis (Mustamakkara) gibi yerel tatları da denemeyi ihmal etmeyin.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here