Ana sayfa Avrupa Avusturya

Viyana’da Tadına Bakılması Gereken 5 Lezzet

0
PAYLAŞ

Avrupa’nın kültür ve sanat başkenti Viyana, her köşesinde Avusturya-Macaristan İmparatorluğu’nun çağı aşan mimari izlerini taşıyan, kendine özgü zarif atmosferiyle ziyaretçilerini büyüleyen bir kent. Tuna Nehri’nin kıyısında kurulu 4 başkentten biri olan Viyana, yetiştirdiği dünyaca ünlü müzisyenlerin eserlerini sunan opera geceleri, sarayları ve onları çevreleyen eşsiz bahçeleri, birbirinden değerli müzeleri ve sanat galerileriyle Avrupa’nın incisi.

Viyana muhteşem mimarisi ve tarihi yapılarının yanında, leziz pastane ürünlerini tutkunlarıyla buluşturan kafeleri, dünyaca ünlü kahvesi ve şnitzeliyle hem damağınıza hem ruhunuza hitap edecek muhteşem bir şehir. Şık Viyana porselenleriyle hazırlanmış masaların keyfini çıkarıp Viyana’nın üzüm bağlarından elde edilen şarapları eşliğinde hiç denemediğiniz lezzetleri tatmaya hazır olun.

Viyana’da Tadına Bakılması Gereken 5 Lezzet

Viyana denildiğinde akla ilk olarak, şnitzel, kek ve kahve olarak birbirini tamamlayan üç lezzet geliyor. Yüzyıllar boyunca farklı kültürlerinin etkisinde kalan Avusturya mutfağı, en çok İtalyan ve Fransız mutfaklarının izlerini taşıyor. Taze sebze, leziz deniz ve et ürünleri ile yapılan yemeklerin Viyana mutfağını öne çıkarmasındaki etken elbette ki sosları. Et ve sebze çeşitlerine göre ayrı ayrı hazırlanan soslar meyve özleri ve meyve suları ile birleştirildiğinde ortaya bambaşka tatlar çıkıyor.

1. Şinitzel

Viyana-Ne-Yenir

Viyana mutfağının en ünlü yemeği olan şnitzel, ince dana etinin Hindistan cevizi ve hardalla hazırlanmış sosta bekletildikten sonra unlanıp kızartılması ile hazırlanıyor. Yanında farklı mezelerin de sunulduğu şnitzel yemeği, halk kültüründe önemli günlerde yeniyor. Viyana şnitzelinin püf noktası, dinlendirilmiş dana etinin pişerken kıvrılmaması için dilimlerin kenarlarına bıçakla çentikler atılarak hazırlanmasında yatıyor.

2. Kahve çeşitleri

Viyana-Kahve

Türklerin Viyana Kuşatması esnasında, kahve Viyana yemek kültürüne dahil olmuş. 1683’de Viyana’ya girdiklerinde şehri alamasalar da, yanlarında getirdikleri kahveyi Viyana’da bırakan Türklerden, kentte esir kalanlar, nasıl kahve yapılacağını anlatmışlar. Yıllar içinde kahve Viyana’da günlük ağız tadının bir parçası olmuş. Viyana kahvesini özel yapan şey, günün her saati Viyanalılarla dolup taşan kahve evlerinden yükselen ve kahve kokusuna eşlik eden enfes bol çikolatalı ve reçelli çörek kokuları.

3. Tafelspitz

Tafelspitz-Viyana

Avusturya’ya özgü geleneksel bir et yemeği olan tafelspitz, etin havuç, patates gibi sebzelerle ve baharatlarla haşlanmasıyla yapılıyor. Tafelspitz için iyi dinlendirilmiş, bonfilenin en kalın kesiminden dilimlenmiş et kullanılıyor. Gittiğiniz mekana göre patates kızartması, elma püresi, ekşi krema gibi garnitürlerle servis ediliyor.

4. Macar Gulaşı

Viyana-Gulash

Geleneksel bir Macar lezzeti olan gulaş, Viyana’nın tarihinden günümüze dek taşınmış bir yemek. Genellikle dana eti, soğan, kırmızı biber ve biberden yapılan gulaş, kuşbaşı etlerin soğan ve diğer tat vericilerle birlikte ağır ateşte yağı eminceye dek pişirilmesiyle meydana geliyor.

5. Knödel (Hamur Köftesi)

Knodel-Viyana

Ufalanarak kavrulan ekmeklerin süt, soğan, yumurta, un ve özel baharatlarla yoğrularak köfte haline getirilmesiyle hazırlanan ve Viyana’nın vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan knödel (Ekmek köftesi), bir süre suda haşlandıktan sonra istenilen sosun yanında servis ediliyor.

Avusturya’nın başkenti Viyana’da bunların dışında, üzüm, erik gibi meyvelerle pişirilen imparator omleti, patates salatası, çikolatalı pasta olan sachertorte’yi ve lahana, havuç ve soğan gibi malzemelerle hazırlanan börek strudel’i denemeden kesinlikle dönmeyin.

PAYLAŞ
Önceki makaleMakedonya’nın En Çok Ziyaret Edilen 5 Müzesi
Gözlem yapmayı, izlemeyi, yeni yerler keşfetmeyi, şehirlerde insanların içine karışmayı seven biri. Eğitimli muhabir. Gördüklerini, hissettiklerini, deneyimlediklerini yazmaktan keyif alıyor.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here